UWAGA! ZMIANA ADRESU BLOGA! WWW.MANUFAKTURASMAKOW.COM

Śmietanowe kluseczki w lubczykowym smaku

By 21:34


Pogoda dziś trochę nie dopisała, dopiero wieczorem wypogodziło się na tyle, by móc wybrać się na spacer. Ta wietrzna niedziela sprawiła, że zabrałam się za porządki na blogu, w końcu już niedługo, bo w lipcu, Manufaktura Smaków będzie obchodzić pierwsze urodziny :) Blogowe rewolucje zaczęłam od menu górnego, gdzie już pojawił się nowy dział - Nasze Akcje, w którym znajdziecie pogrupowane wpisy z naszych cyklicznych akcji. Wreszcie wszystkie przepisy można znaleźć w jednym miejscu :) To nie koniec zmian, będą kolejne, które będziemy wprowadzać stopniowo, tak, żebyśmy wszyscy się nie pogubili. Planujemy też kilka niespodzianek z okazji urodzin, ale o tym za jakiś czas. 
Żeby nie było, że dziś tylko o sprawach technicznych, przejdźmy do bohaterek dzisiejszego wpisu, czyli śmiatanowych kluseczek w lubczykowym smaku. Podobno nadużywam słowa pyszne, ale jak go wciąż nie używać, skoro wszystko, co publikujemy na blogu jest naprawdę pyszne! A śmietanowe kluseczki są mega, obłędnie smaczne i proste w przygotowaniu ;) Na dodatek świetnie się komponują z pieczenią, zrazami i rozmaitymi sosami, np. lubczykowym winegretem. Po prostu odlot, konecznie musicie wypróbować ten przepis :)

Składniki:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki gęstej śmietany
2 jajka
sól

Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i dokładnie mieszamy. W garnku zagotowujemy wodę z solą, następnie nabieramy łyżką niewielkie porcje ciasta i wkładamy do garnka, zanurzając łyżkę w wodzie. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię wody, gotujemy je 2 minuty. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. 

Proponujemy, aby kluseczki podawać z lubczykowym winegretem, o ile ten smak nie będzie oczywiście kolidować z mięsem.

Składniki:
1 pęczek lubczyku (1 doniczka)
3-4 łyżki (50 ml) oliwy
1/2 cytryny
1 łyżeczka miodu
sól

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Proporcje miodu i cytryny zależą od indywidualnych upodobań, więc najlepiej próbować w trakcie. Kluseczki mieszamy z sosem, ale ma go być tylko tyle, alby delikatnie oblepił całość.


Smacznego!
Ania :)



To też może ci się spodobać

0 komentarzy