Cynamonowy kurczak z marchewką, oliwkami i kuskusem
Lubicie egzotyczne egzotyczne smaki? Jeśli tak, to ten przepis na pewno pryzpadnie Wam do gustu :) Kurczak, cynamon, marchewka, cebula i czarne oliwki, czyli połączenie idealne, a do tego jeszcze kasza kuskus doprawiona cytryną i... olejem z czarnuszki, który, dzięki dobroczynnym właściwościom, nazywany jest także złotem faraonów. Jeśli nigdy nie próbowaliście tego oleju, to koniecznie musicie się wybrać do sklepu lub na targ przypraw i nabyć buteleczkę, zobaczycie, że Wasze dania i połączenia smaków zmienią się na zawsze :) Polecam :)
1 kg piersi kurczaka
2 średnie cebule
3 marchewki
szklanka czarnych oliwek
1 - 1 i 1/2 szklanki bulionu
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki curry
oliwa
1 łyżka masła + 1 łyżka mąki
lubczyk lub natka pietruszki
opakowanie kaszy kuskus
1 cytryna
olej z czarnuszki
Mięso kroimy w grubą kostkę i posypujemy przyprawami, marchewkę w plastry, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka, następnie mięso przekładamy do miski i przykrywamy. Marchewkę przesmażamy z cebulą, aż cebula się zeszkli, a marchewka lekko zmięknie. Do warzyw dodajemy mięso, podlewamy bulionem. Całość dusimy kilka minut, do miękkości, na koniec dorzucamy oliwki. Sos zagęszczamy kulką utartą z mąki i miękkiego masła. Na koniec dodajemy posiekany lubczyk i całość dokładnie mieszamy.
Kuskus przygotowujyemy według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Doprawiamy sokiem z cytryny i olejem z czarnuszki.
Smacznego!
Ania :)
0 komentarzy