UWAGA! ZMIANA ADRESU BLOGA! WWW.MANUFAKTURASMAKOW.COM

Torcik czekoladowy

By 20:38 , ,


Nie zgadniecie co dziś wypiekało się w naszym piekarniku. Nie, nie była to babka, ani mazurek, ani nawet sernik tylko... lampion ;) Ostatnio zgłębiam tajniki decoupagu i dziś postanowiłam kreatywnie wykorzystać szkło po wypalonych świeczkach zapachowych. Przyznam szczerze, że lampionik wyszedł całkiem przyjemny, a ta nowa dla mnie technika wciąga mnie coraz bardziej :) Ale przejdźmy do sedna dzisiejszego postu, czyli przepysznego czekoladowego torciku. O ile Czekoladowe szaleństwo (klik) wygrywa w kategorii Ciasteczka na najbardziej czekoladowy przepis, to ten torcik zajmuje pierwsze miejsce wśród ciast. Kochani, bardziej czekoladowo już chyba się nie da! To ciasto jest spełnieniem moich marzeń o naprawdę mocno czekoladowym ciachu, smakuje obłędnie, a na dodatek zawsze wychodzi, nie ma fizycznej możliwości zepsucia tego wypieku. Gorąco polecam!

Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
200 g cukru
200 g masła
4 jajka

Czekoladę dzielimy na części i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Oddzielamy żółtka od białek, następnie żółtka ucieramy mikserem z połową cukru i mieszamy z lekko przestudzoną czekoladą. Resztę cukru ubijamy z białkami na sztywną masę, którą delikatnie łączymy z czekoladowo-jajeczną masą.

Ciasto przekładamy do wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy (24 - 26 cm) i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto podajemy z bitą śmietaną i/lub lodami oraz odrobiną konfitury wiśniowej lub czereśniowej.

Smacznego!
Ania :)




To też może ci się spodobać

1 komentarzy

  1. Imponujące!
    Wygląda na takie wilgotne i miękkie. Aż.. Chciałoby się wyrwać je z monitora :)

    OdpowiedzUsuń