UWAGA! ZMIANA ADRESU BLOGA! WWW.MANUFAKTURASMAKOW.COM

Bułeczki wielkanocne

By 19:35 ,


Hot Cross Buns, to tradycyjne, angielskie bułeczki wielkanocne, które zgodnie ze zwyczajem są wypiekane w Wielki Piątek. Podobno zjedzenie ich tego dnia ma przynieść pomyślność przez cały następny rok. Bułeczki są bardzo aromatyczne i lekko słodkie, a do tego wszystkiego jeszcze wspaniale pachną korzennymi przyprawami, gdy się dopiekają. Tradycyjnie maluje się na nich lukrem lub białą czekoladą krzyż, ale nie jest to obowiązkowy element, bo przecież można je piec przez cały rok, nie tylko od święta ;) 

Składniki:
700 g mąki pszennej
180 ml ciepłej wody
180 ml ciepłego mleka
1 i 1/2 opakowania drożdży instant
100 g miękkiego masła
1 jajko
100 g cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru
lukier lub biała czekolada do dekoracji

Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą i przyprawami, następnie dodajemy masło, cukier, drożdże, wodę, mleko i rozmącone jajko. Całość wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeśli masa wyjdzie bardzo kleista, możecie dosypać odrobinę mąki, ale nie przesadzajcie z ilością, bo bułeczki wyjdą twarde. Na koniec dodajemy rodzynki i ponownie zagniatamy. 

Z tak przygotowanego ciasta formujemy okrągłe bułeczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Bułeczki pieczemy przez 20 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Wystudzone pieczywo dekorujemy krzyżem z lukru lub roztopionej białej czekolady.

Smacznego!
Ania :)






To też może ci się spodobać

1 komentarzy