UWAGA! ZMIANA ADRESU BLOGA! WWW.MANUFAKTURASMAKOW.COM

Schab z jabłkami w pomarańczowym sosie

By 11:56


Spadł śnieg! Wreszcie! Nawet nie wiecie jak bardzo stęskniłam się za tym białym puchem! Tak, uwielbiam zimę, nie przeszkadzają mi ani mrozy, ani nawet zaspy po kolana ;) Takie dni jak dziś z przyjemnością spędzam w domu, czytam książki, buszuję w sieci, szukam nowych, kulinarnych inspiracji, albo przygotowuję kolejne wpisy na bloga. Przeglądając świątecznie zdjęcia zauważylam, że jeszcze nie podzieliłyśmy się z Wami przepisem na schab z jabłkami w pomarańczowym sosie, który królował u nas w te święta. Przpis ten nie tylko w ciekawy spoób łączy smak jabłka i pomarańczy, ale także kryje w sobie pewien kulinarny trik, który był dla nas odkryciem minionego roku. O czym mowa? O jogurtowej marynacie! Jeśli jeszcze nie znacie tego sposobu, to koniecznie musicie spróbować :) 

Składniki:
1 kg schabu
1 duże jabłko
2 - 3 łyżki konfitury pomarańczowej
1 łyżka masła
skórka i sok z 1 pomarańczy
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
bawełniany sznurek do związania pieczeni

Marynata:
1 duży kubek jogurtu
czosnek granulowany 
curry
suszony koperek

Schab myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, do szklanego naczynia wlewamy jogurt, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso i marynujemy prez 12 godzin (najlepiej przez noc) w lodówce.

Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso z jogurtu, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem i nacinamy tak, jak przy krojeniu kotletów, ale tylko do połowy tak, aby spoód schabu był cały. Solimy i pieprzymy. Jabłko myjemy i kroimy w czątstki (razem ze skórką), a następnie wkładamy w nacięcia.

Schab smarujemy konfiturą pomarańczową, wiążemy sznurkiem tak, aby jabłka i mięso ładnie do siebie przylegały. Na wierzchu pieczeni kładziemy 3 plastry masła. Całość umieszczamy w rękamwie do pieczenia. Schab pieczemy przez pierwsze 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie dopiekamy do miękkości w temperaturze 140 stopni przez około 40 min.

Upieczone mięso pozostawiamy w rękawie jeszcze przez 15 - 20 min., żeby odpoczęło.  W tym czasie dokładnie szorujemy i parzymy wrzątkiem pomrańczę, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Następnie nacinamy rękaw i wylewamy do rondla płyn z mięsa, dodajemy skórkę i sok z pomarańczy i zagotowujemy. Sos zagęszczamy łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimniej wody. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Mięso wykładamy na półmisek i polewamy niewielką ilością sosu, resztę podajemy w sosjerce.


Smacznego!
Ania :)


To też może ci się spodobać

1 komentarzy