Faszerowany kartofelek
Raz wróbelek Elemelek, znalazł w polu kartofelek, nie za duży, nie za mały, do zjedzenia doskonały! Ziemniaki wcale nie muszą być nudnym dodatkiem do obiadu, można z nich wyczarować naprawdę fantastyczne dania główne. Dziś przedstawiamy Wam przepis na faszerowane kartofelki, które nie dość, że są smaczne, to jeszcze sycące, szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. To idealny przepis dla zabieganych osób, bo ziemniaki można podgotować już rano, a dopiero po powrocie z pracy zająć się pieczeniem i farszem :) Zresztą sprawdźcie sami :)
Składniki:
ziemniaki
biały ser
jogurt
majonez
szczypior
słodka papryka
masło
sól, pieprz
Duże, młode ziemniaki szorujemy szczoteczką i gotujemy około 15 minut. Podgotowane kartofelki wyjmujemy z wrzątku, na każdym kładziemy kawałek masła i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu lub w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 15-20 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser rozdrabniamy, mieszamy z jogurtem i majonezem, dodajemy sól i pieprz do smaku. Paprykę i szczypior drobno kroimy, a następnie dodajemy do twarożku. Upieczone ziemniaki odwijamy z folii i nacinamy na krzyż, wgłębienia wypełniamy farszem. Dekorujemy według uznania.
Smacznego!
Ania :)
0 komentarzy