UWAGA! ZMIANA ADRESU BLOGA! WWW.MANUFAKTURASMAKOW.COM

Babka czekoladowa

By 17:46 ,


Uwielbiam piec czekoladowe ciasta :) Im bardziej czekoladowe, tym lepiej, a jeśli jeszcze przepis jest nieskomplikowany, to po prostu jestem w siódmym niebie :) Dziś przedstawiam Wam jedną z moich ulubionych receptur, bo nie dość, że babka jest pyszna i prosta w wykonaniu, to jeszcze nie da jej się zepsuć. Nie opada, nie robi się zakalec, nawet nie wysycha, gdy zabyt długo siedzi w piekarniku i zawsze wychodzi pyszna. Już od kilku miesięcy usiłuję zrobić sesję fotograficzną, ale za każdym razem baka znika w ekspresowym tempie i za każdym razem obiecuję sobie, że następnym razem zrobię dużo zdjęć. W końcu udało mi się dopaść ciasto na stole wielkanocnym i zrobić kilka fotografii. Niestety na sesję z prawdziwego zdarzenia z babką w roli głównej musimy jeszcze trochę poczekać ;)

Składniki:
120  g gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
150 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
 czubata łyżka kakao

Piekranik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Formę z szerokim kominem smarujemy masłem i posypujemy kakao.

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Uwaga! Jeśli po roztopieniu czekolada w dalszym ciągu będzie gęsta, to dolewamy jeszcze odrobinę mleka. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy na bok. Masło ucieramy  cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy aż składniki ładnie się połączą.

Do powstałej masy wlewamy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao przesiewamy i dodejemy do czekoladowej masy. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej formy i pieczemy przez około 40 min. (do suchego patyczka).



To też może ci się spodobać

1 komentarzy