UWAGA! ZMIANA ADRESU BLOGA! WWW.MANUFAKTURASMAKOW.COM

Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami

By 19:31

Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami | Manufaktura Smaków

Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami ostatnio zawładnął naszymi sercami i oczywiście podniebieniami. To jedna z tych przystawek, które naprawdę zapadają w pamięć, już od pierwszego kęsa i ma się ochotę na więcej. Jeśli planujecie karnawałową imprezę i chcecie zaserwować gościom coś nieprzeciętnego, coś, co na pewno zapamiętają na długo, to ten tatar będzie idealny. Najlepiej smakuje na obficie skropionym cytryną plasterku jabłka, tutaj nie bójcie się dać dużo soku, bo naprawdę świetnie komponuje się z całością. A jakby tego wszystkiego było jeszcze mało, to tatar świetnie smakuje z... blinami!

Składniki:
4 dobrze wymoczone matiasy 
1 czerwona cebula
pół słoika suszonych pomidorów
łyżka posiekanej natki pietruszki
pół cytryny
duże, najlepiej czerwone, jabłko
oliwa
pieprz

Matiasy, cebulę i pomidory kroimy w drobną kostkę. Masę lekko doprawiamy pieprzem i mieszamy z natką pietruszki oraz oliwą. Jabłko kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Masę śledziową wkładamy do małych naczyń, mogą to być np. filiżanki do espresso (tak, jak na zdjęciu) lub małe kokilki. Pamiętajcie, żeby masę dobrze upchnąć w naczyniu, inaczej nie zachowa kształtu.  Przed wyjęciem tatara z naczynia, okrawamy brzeg czubkiem noża (wtedy łatwiej wyjdzie) i wykładamy na wcześniej przygotowany plaster jabłka (obficie skropiony). Całość dekorujemy natką pietruszki.


Smacznego!
Ania :) 


Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami | Manufaktura Smaków 

To też może ci się spodobać

2 komentarzy

  1. Lubię!
    Mam pytanie - matiasy czy śledzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie użyłam matiasów w słonej zalewie, ale normalny śledź tutaj też się sprawdzi ;) Wszystko zależy od tego, co komu bardziej smakuje, ja wolę delikatność matiasów, dlatego właśnie na nie postawiłam :)

      Usuń