UWAGA! ZMIANA ADRESU BLOGA! WWW.MANUFAKTURASMAKOW.COM

Placuszki z wędzonym łososiem

By 17:15 , ,


Nie lubię wpisów zaczynających się od zdania: Długo mnie tu nie było..., ale faktycznie ostatnio byłam tutaj bardziej obecna myślami, niż fizycznie, pisząc kolejne wpisy. Maj i czerwiec były szalonymi miesiącami, z jednej strony testowałam nowe przepisy i sprzęt, z drugiej wciąż brakowało mi czasu na blogowanie, bo trzeba było przysiąść do książek i wreszcie zdać dwa egzaminy doktorskie, których już bardziej odwlec nie mogłam ;) Jednak jak zawsze  w takich sytuacjach, okazało się, że strach ma wielkie oczy i wcale nie było się czego bać. Teraz wreszcie mogę wrócić do moich ulubionych zajęć i blogowej rewolucji :) W lipcu Manufaktura Smaków będzie obchodzić drugie urodziny i czas na małe zmiany, ale o tym później. 

Dziś mam dla Was bajecznie smaczne kotleciki z wędzonym łososiem, które totalnie zmieniły mój sposób myślenia o łososiu. Przepisów na tę rybę można znaleźć całe mnóstwo, każdy z nas zna co najmniej kilka jej wariacji smakowych, wiemy mniej więcej z czym ją łączyć, tak, żeby całość smakowicie współgrała, ale te placuszki całkowicie zmieniają reguły gry. Zdecydowanie pozwalają spojrzeć na łososia z zupełnie innej perspektywy :) 

Składniki:
200 g mąki
150 g wędzonego łososia (+ 50 g do dekoracji)
2 jajka
szklanka wody gazowanej
olej
200 g jogurtu greckiego i/lub opakowanie kawioru
1/2 cytryny
cukier 
sól, pieprz

Wędzonego łososia kroimy w drobną kostkę. Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, łyżeczką cukru, solą oraz pieprzem i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Mąkę miksujemy z jajkami oraz szklanką wody gazowanej, następnie dodajemy pokrojonego łososia, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy ciasto, formując nieduże placki, które smażmy z obu stron na złoto. Placuszki podajemy z dipem jogurtowym i/lub kawiorem.



Smacznego!
Ania :) 






To też może ci się spodobać

1 komentarzy