Gęsina w migdałach
Czy u Was też w dniu św. Marcina pojawiła się na stołach gęsina? Zdaniem specjalistów o tej porze roku mięso z gęsi smakuje najlepiej, więc naprawdę warto pokusić się o przygotowanie dania z gęsiną w roli głównej. My dziś proponujemy uda z miodem i migdałami. Całość smakuje wyśmienicie, koniecznie musicie spróbować :)
6 gęsich ud
1 cytryna
sól, pieprz
suszony koperek
suszony czosnek
oliwa
miód
migdały w płatkach
Uda myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso obficie skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawami, skrapiamy oliwą i odstawiamy na noc do lodówki.
Piekranik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Gęsinę solimy i początkowo pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez 30 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut. Po upływie tego czasu mięso przykrywamy i dopiekamy w temperaturze 140 stopni. Podczas pieczenia mięso często podlewamy wytapiającym się tłuszczem.
Kiedy gęsina jest już miękka, smarujemy ją miodem i posypujemy mgdałami. Zapiekamy 5 - 10 minut bez przykrycia. Po upieczeniu odstawiamy mięso na 15 - 20 minut, żeby odpoczęło.
Smacznego!
Ania :)
1 komentarzy
Bardzo fajne danie, przyznam się, że gęsinę jadam bardzo rzadko :-)
OdpowiedzUsuń