UWAGA! ZMIANA ADRESU BLOGA! WWW.MANUFAKTURASMAKOW.COM

Ziemniaczane różyczki

By 20:02


Jak minął Wam Tłusty Czwartek? Padł dziś jakiś pączkowy lub faworkowy rekord? My dziś skupiłyśmy się nie na deserze, ale na obiedzie, bo przecież nie samymi pączkami w Tłusty Czwartek człowiek żyje ;) W przerwie między słodkościami trzeba też zjeść coś normalengo, dlatego dzisiaj na naszym stole królowała gicz cielęca w warzywach z ziemniaczanymi różyczkami. Jutro podzielimy się z Wami przepisem na gicz, a dziś publikujemy ziemniaczane różyczki (znane też jako ptysie ziemniaczane lub dufinki), które zrobiły furorę :) Nie dość, że są pyszne, to jeszcze rewelacyjnie wyglądają! Mogłabym o nich pisać i pisać, ale chyba lepiej będzie dla wszyastkich, jak przejdziemy do przepisu ;) 

Składniki:
1 kg ziemniaków
4 żółtka
1/2 szklanki mleka
2 łyżki masła
ulubione przyprawy, np. granulowany czosnek

Ziemniaki obieramy i gotujemy tak, jak zawsze, następnie przeciskamy przez praskę i lekko studzimy. Do puree dodajemy żółtka, ciepłe mleko i roztopione masło, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy ulubione przyprawy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy puree do szprcy z dużą tylką (lub do rękawa cukierniczego) i wyciskamy na papierze różyczki, zachowując 2 - 3 cm odstępu. Przed włożeniem do piekarnika możemy je posypać papryką.

Różyczki pieczemy w zależności od wielkości: małe - 10 min., duże - 20 min. Gotowe róże powinny być zrumienione na brzegach.

Smacznego!
Ania :)




To też może ci się spodobać

4 komentarzy

  1. moje ulubione ziemniaczki:) ja dodaje gałke muszkatałową do smaku fajnie je podkreca;)
    ps: pieknie się prezentuja;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny pomysł z tymi różyczkami! Do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Różyczki nie tylko pięknie się prezentują, ale także pysznie smakują :) No i oczywie świetnie urozmaicą każde danie :)

      Usuń