UWAGA! ZMIANA ADRESU BLOGA! WWW.MANUFAKTURASMAKOW.COM

Leczo

By 19:10


Przemokliście, przemarzliście, a może was przewiało? Nie ważne, na wszystkie zimowe dolegliwości znajdzie się recepta, a jest nią... leczo! Naprawdę, nic tak dobrze nie działa o tej porze roku, jak ciepłe, gęste leczo. W dodatku papryka ma naprawdę bardzo dużo witaminy C, co w okresie zimowym jest bardzo ważne. Choć leczo przywędrowało do nas z Węgier, to z biegiem czasu stało się jedną z typowych polskich jednogarnkowych propozycji obiadowych. Oryginalnie potrawa ta jest przyrządzana z papryki, pomidorów, cebuli oraz wędzonego boczku lub wędzonej słoniny (w wersji mięsnej), jednak w polskiej kuchni przyjęła się wariacja z kiełbasą, a także z dodatkiem cukinii, stając się przy tym samodzielnym daniem. Dziś mam dla was tradycyjnie polską wersję, czyli leczo z kiełbasą

Składniki:
4 duże papryki
3 cebule
600 g kiełbasy
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (80 g)
1/2 - 3/4 szklanki wody
oliwa
1 ziarno ziela angielskiego
1 liść laurowy
sól pieprz

Cebulę kroimy w półplasterki, kiełbasę w dość grubą kostkę, a paprykę w paski. Na patelni rozgrzewamy 6-7 łyżek oliwy, wrzucamy cebulę i kiełbasę, a następnie smażymy, aż cebula będzie miękka, na koniec dorzucamy paprykę. Całość smażymy około 5 minut, następnie dodajemy koncentrat, liść laurowy, ziele angielskie i podlewamy wodą. Leczo dusimy na małym ogniu, aż papryka zmięknie (powinna być al dente), do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!
Ania :) 


To też może ci się spodobać

2 komentarzy