UWAGA! ZMIANA ADRESU BLOGA! WWW.MANUFAKTURASMAKOW.COM

Faszerowana papryka w gwiazdeczkowym sosie

By 22:00 ,


Przepis na faszerowane papryki zdecydowanie powinien mieć każdy, kto lubi szybkie, proste, smaczne i jeszcze do tego wszystkiego wydajne jedzenie. Idealny pomysł dla zabieganych osób, które nie mają czasu na długie i pracochłonne przepisy. Zdecydowanie polecam :)

Składniki (na 4-8 porcji):
  • 4 papryki
  • 400 g mielonego mięsa drobiowego
  • szklanka ryżu
  • 1 jajko
  • duża cebula
  • koperek
  • sól, pieprz, oliwa
Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na niewielkiej ilości oliwy. Mieszamy przestudzony ryż, cebulę i mięso, następnie dodajemy jajko, koperek, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki wyrabiamy na możliwie gładką masę. 

Paprykę przecinamy na dwie połowy, usuwamy nasiona i wypełniamy farszem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Zanim ułożymy papryki w naczyniu, wylewamy łyżkę oliwy na dłoń i smarujemy skórkę każdej papryki. 

Układamy wysmarowaną i napełnioną farszem paprykę w naczyniu i zapiekamy przez około 60 minut w temperaturze 200 stopni. 

Papryki podajemy z sosem czosnkowym lub pomidorowym. By zagęścić sos, np. pomidorowy dodajemy drobny makaron, np. w formie gwiazdek. Papryki dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Smacznego!
Ania

To też może ci się spodobać

1 komentarzy

  1. Fajny pomysł z tymi gwiazdeczkami, nigdy nie pomyślałabym, że tak można wykorzystać makaron :) pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń