Babka rumowa
Pamiętacie cykl wpisów Zdążyć przed Świętami, który pojawił się na blogu w zeszłym roku? Postawnowiłam go reaktywować w wielkanocnej odsłonie :) Pierwszym wpisem w tej nowej kaegorii jest babka rumowa :) Ciasto tak proste i tak pyszne, że chyba nikt mu się nie oprze. Nasza babka jest posypana cukrem pudrem, ale możecie też użyć czekolady lub lukru, albo możecie też popuścić wodze fantazji i udekorować ciasto w iście wielkanocnym duchu :) Jeśli zaglądacie na Facebooka Manufaktury Smaków (klik), to znajdziecie tam kilka ciekawych pomysłów na świąteczne dekoracje wypieków :)
Składniki:
250 g mąki pszennej
250 g cukru
250 g masła
4 jajka
6 łyżek rumu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do posypania babki
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 185 stopni. Formę z szerokim kominkiem (moja ma średnicę 23 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem, gdy oba składniki ładnie się połączą, nadal ucierając, dodajemy po jednym jajku. Do powstałej masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę i mieszamy, następnie dodajemy rum i ponownie mieszamy.
Ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej formy i pieczemy przez około 35 minut. Ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Ania :)
6 komentarzy
Ma piękny kolor :) Musi być smaczna.
OdpowiedzUsuńPiękny kolor to zasługa prawdziwych, wiejskich jaj :) Babka jest, a raczej była, naprawdę PYSZNA :) Gorąco polecam :)
UsuńSmacznie wygląda, z chęcią bym taką schrupał :-)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :) Babka jest naprawdę pyszna :)
UsuńZjadłabym tą babkę dla samego rumowego aromatu. :D Poproszę kawałek!
OdpowiedzUsuńczy zamiast cukru można dodać ksylitol? Gosia
OdpowiedzUsuń