Solone masło pietruszkowo - czosnkowe
Dziś jeszcze pozostaniemy w pietruszkowych klimatach, a wszystko za sprawą solonego masła pietruszkowo - czosnkowego. Wyrób domowego masła jest bajecznie prosty i naprawdę przyjemny, można stworzyć wiele smacznych wariacji smakowych, a jeśli jeszcze do tego użyjemy specjalnych form, to naprawdę zabawa jest przednia :)
Składniki:
0,5 litra śmietanki (36%)
pół łyżeczki soli
czosnek
natka pietruszki
Nasze masło przygotujemy według przepisu, który już kiedyś publikowałyśmy na blogu, więc jeśli chcecie zobaczyć, jak powstaje masło krok po kroku, to zaprszam do przeczytania postu - Domowe masło (klik).
Śmietankę przelewamy do misy miksera, solimy i ubijamy przez około 30 minut, aż do momentu, kiedy pojawią się grudki masła i oddzieli się maślanka. Do odciśniętego i wypłukanego masła dodajemy czosnek oraz pokrojoną natkę pietruszki, następnie wyrabiamy jeszcze przez chwilę, tak, aby nasze dodatki ładnie się "rozeszły". Dowolnie formujemy lub wciskamy do specjalnej formy i wkładamy do lodówki.
Smacznego!
Ania :)
3 komentarzy
Uwielbiam takie masełko, super smakuje zwłaszcza ze świeżym chlebkiem :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie masełko, super smakuje zwłaszcza ze świeżym chlebkiem :-)
OdpowiedzUsuńJa też! Nie ma nic lepszego :)
Usuń