Tarta kokosowa
Mamy początek
lutego, więc najwyższy czas pomyśleć o czymś specjalnym na Walentynki! W tym
roku przygotowałyśmy dla Was kokosowo - czekoladową tartę, która po
prostu zachwyca smakiem, a przepis jest tak prosty, że już bardziej się nie da,
dlatego polecam tę recepturę również panom, którzy chcieliby tego dnia
zabłysnąć ;) Tarta kokosowa została polana czekoladą, co daje duże pole
do popisu pod względem dekoracji, my użyłyśmy cukrowych róż, ale pięknie będą
wyglądać prawdziwe kwiaty.
Składniki na tartę:
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy (16 g)
150 g wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki roztopionego masła
masło i bułka tarta do wysypania formy
Nadzienie:
2 jabłka
łyżka miodu
łyżka wody
pół łyżeczki cynamonu
łyżka namoczonych rodzynek
Polewa:
1/2 tabliczki czekolady
łyżka masła lub śmietanki
Jajka
ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie dodajemy
resztę składników. Całość starannie mieszamy. Formę do tarty smarujemy masłem i
posypujemy bułką tartą, a następnie przekładamy do niej ciasto, pieczemy przez
25 - 30 minut, w temperaturze 180 stopni.
Jabłka obieramy,
kroimy w kostkę, podlewamy łyżką wody i dusimy do miękkości. Pod koniec
duszenia dodajemy cynamon, miód i rodzynki (wcześniej namoczone i odsączone).
Tak przygotowaną masę wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto i polewamy
roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z masłem lub śmietanką.
Smacznego!
0 komentarzy